-------------------------------------------------------------------------------------------------+ IHS +-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ομιλία του π. Σ. Φρέρη για την ιστορία του καθολικού τύπου

Πριν λίγο καιρό, στις 17 Φεβρουαρίου 2013, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών π. Σεβαστιανός Φρέρης έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο "Παρουσίαση του Ελληνικού Καθολικού Τύπου στους δυο τελευταίους αιώνες" στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, η οποία διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Παράλληλα, από τις 16 έως τις 18 του μηνός, πραγματοποιήθηκε έκθεση καθολικών βιβλίων στην αίθουσα "Ροΐδη" του Πνευματικού Κέντρου.
   Στην ομιλία του π. Σ. Φρέρη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Γενικός Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου Πανοσ. π. Αντώνιος Βουτσίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Δημήτριος Ρούσσος, ο Πανοσ. π. Κωνσταντίνος Κοντός, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β', καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
   Αναδημοσιεύουμε εδώ αποσπάσματα από το κείμενο του Ισίδωρου Γ. Σαλάχα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Ημερήσιας Ενημέρωσης της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας (6/3/2013) και έκανε μια παρουσίαση της εκδήλωσης και της ομιλίας του π. Σ. Φρέρη:

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου [κ. Ισίδωρος Σαλάχας] προλογίζοντας είπε: «Στο πρόγραμμα των ετήσιων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, το Διοικητικό μας Συμβούλιο ενέταξε για το 2013 και μια Ομιλία, με τη λειτουργία και αντίστοιχης έκθεσης, με θέμα «Παρουσίαση του Ελληνικού Καθολικού Τύπου στους δυο τελευταίους αιώνες». Στόχος μας ήταν και είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η αξία που έχουν και η σημαντική θέση που κατέχουν τα καθολικά έντυπα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια, στους τομείς που σχετίζονται με την πίστη, το χριστιανισμό, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την παιδεία, τα γράμματα τις τέχνες, τον πολιτισμό, τα ήθη, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Πολύτιμα και ανεκτίμητα βιβλία συγγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλιογραφικές μελέτες και τόσα άλλα γραπτά και εκδόσεις, θρησκευτικού και κοινωνικού προβληματισμού, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του γραπτού λόγου του Τόπου μας και της Πατρίδας μας. Για να γνωρίσουμε αυτή την τεράστια πνευματική προσφορά και ανεκτίμητη κληρονομιά του Ελληνικού Καθολικού Τύπου, ζητήσαμε, από τον ειδικό επί του θέματος Ιησουΐτη Ιερομόναχο Σεβαστό Πατέρα Σεβαστιανό Φρέρη, βιβλιοθηκάριο της Ιεράς Μονής των Πατέρων Ιησουιτών στην Αθήνα, να μας κάνει μια ομιλία για το θέμα αυτό, προτείνοντάς του να οργανώσουμε παράλληλα και Έκθεση βιβλίων του Ελληνικού Καθολικού Τύπου. Ο πατέρας Σεβαστιανός με μεγάλη ευχαρίστηση αποδέχτηκε την πρότασή μας και σήμερα μας κάνει την τιμή να βρίσκεται μαζί μας. Τον ευχαριστούμε πολύ.»
   Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, ο Πανοσ/τατος π. Κωνσταντίνος Κοντός, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Δημήτριος Ρούσσος και ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Σύρα, με Λογισμό και μ ’Όνειρο» κ. Ανδρέας Τζίνης. Όλοι τους συγχάρηκαν το Σύνδεσμο για τη σημαντική του πρωτοβουλία να οργανώσει εκδήλωση με ομιλία και έκθεση για τον Ελληνικό Καθολικό Τύπο στους δυο τελευταίους αιώνες, εξαίροντας το μεγάλο έργο που δημιούργησαν στον Τόπο μας σπουδαίοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι, που ασχολήθηκαν με τον Ελληνικό Καθολικό Τύπο και που οι μεταγενέστεροι του είδους συνεχίζουν επάξια. Διαβάστηκαν ευχετήρια και συγχαρητήρια μηνύματα για την εκδήλωσή μας, που έστειλαν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κα Ανδριάνα-Γεωργία Μπαφίτη, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους.
   Ο π. Σεβαστιανός Φρέρης, στην αξιόλογη και καθ’ όλα κατατοπιστική και εμπεριστατωμένη ομιλία του, που την έκανε περισσότερο παραστατική η προβολή διαφανειών με εξώφυλλα, τίτλους, κείμενα, φωτογραφίες κ.λπ. διαφόρων εντύπων, μάς οδήγησε στους δρόμους που πορεύεται κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια ο Ελληνικός Καθολικός Τύπος. Μίλησε για το «θησαυρό των εντύπων, με τους δημιουργούς των τους καθολικούς εκείνους που υπήρξαν μεγάλες προσωπικότητες στο χώρο του Ελληνικού Καθολικού Τύπου και που έδρασαν και μεγαλούργησαν επί δεκαετίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Σύρου, η οποία επί μακρόν πρωτοστατούσε και στον τομέα του Τύπου. Τη σκυτάλη της ενασχόλησης με το γραπτό λόγο σε ό,τι αφορά τον Καθολικό Τύπο πήραν οι νεότεροι, οι οποίοι, βοηθούμενοι από την εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδίως με τα ηλεκτρονικά μέσα, συνεχίζουν το πολύτιμο έργο εκείνων που προηγήθηκαν, για να την παραδώσουν με τη σειρά τους στην μετέπειτα γενεά. Από κάποια Οργάνωση ή Θεσμό της Ενορίας, από την ίδιαν την Ενορία, από την Επισκοπή ή από Θεσμούς της, από Πανελλήνια Όργανα της Καθολικής Εκκλησίας, έως την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας, συνεχίζεται η συγγραφική εργασία και η κυκλοφορία κάθε είδους θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, λειτουργικών, ιστορικών, κοινωνικών και άλλου ενδιαφέροντος βιβλία, περιοδικά, δελτία. εφημερίδες, φυλλάδια κ.λπ. από τις πιο απλές εκδόσεις, έως τις ανώτερου επιπέδου, πνεύματος και σημασίας».
[...]
Τα παρατεταμένα και ηχηρά χειροκροτήματα των ακροατών, έδωσαν το ΑΡΙΣΤΑ στον πατέρα Σεβαστιανό για τη σπουδαία ομιλία του, με την οποία οδηγηθήκαμε σε άγνωστους, για πολλούς από εμάς, δρόμους του Ελληνικού Καθολικού Τύπου κατά τους δυο τελευταίους αιώνες. Ο Πρόεδρος, αφού συγχάρηκε τον ομιλητή για τα σημαντικά στοιχεία που παρέθεσε, τον ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, εκ μέρους του Συνδέσμου, για την τόσο χρήσιμη ιστορική ενημέρωσή του για τον Ελληνικό Καθολικό Τύπο. Υποβλήθηκαν ερωτήσεις από ακροατές, στις οποίες ο ομιλητής έδωσε σαφείς και κατατοπιστικές απαντήσεις.
[...]
Κατά την αποχώρησή τους, οι ακροατές συγχάρηκαν προσωπικά τον π. Σεβαστιανό για όλα εκείνα που τους μετέδωσε. Στην έξοδο προσφέρθηκε κέρασμα από το Σύνδεσμο και πολλοί από εκείνους που παρευρέθησαν στην ομιλία κατηφορίζοντας λίγα μέτρα, επισκέφτηκαν την έκθεση βιβλίων του Ελληνικού Καθολικού Τύπου, η οποία λειτουργούσε στην αίθουσα «Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου. Η έκθεση «στήθηκε» με επιμέλεια του π. Σεβαστιανού και τη συνδρομή μελών του Συμβουλίου του Συνδέσμου. Στην αίθουσα υπήρξε το αδιαχώρητο. Οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το περιεχόμενό της, το οποίο ήταν αντιπροσωπευτικό της μεγάλης γκάμας, σε ποιότητα και ποσότητα, των εκδόσεων του Ελληνικού Καθολικού Τύπου. Το ίδιο ενδιαφέρον εκδήλωσαν και εκείνα τα άτομα που επισκέφτηκαν την έκθεση την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη ημέρα. Μετά από το κλείσιμο της έκθεσης, το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε δείπνο στον Σεβαστό Πατέρα Σεβαστιανό Φρέρη, σε γνωστό Εστιατόριο της παραλίας της Ερμούπολης. Στην τελευταία μας συνάντηση, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο π Σεβαστιανός δώρισε στο Σύνδεσμό μας, εκ μέρους της Ιεράς Μονής των Πατέρων Ιησουιτών στην Αθήνα, αρκετά από τα βιβλία της έκθεσης, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια που ξεκινήσαμε να συστήσουμε Βιβλιοθήκη στο Σύνδεσμό μας. Ευχαριστούμε θερμά.

Σύρος 28 Φεβρουαρίου 2013
Ισίδωρος Γ. Σαλάχας