-------------------------------------------------------------------------------------------------+ IHS +-------------------------------------------------------------------------------------------------

Eγκαίνια έκθεσης "Αέναες Δομές" της Ν. Στεργιοπούλου

Το βράδυ της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιηθήκαν στο χώρο του Κέντρου Εκδηλώσεων και Ομιλιών (ΚΕΟ) τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Νάνας Στεργιοπούλου με τίτλο "Αέναες Δομές". Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολύς κόσμος, φίλοι και θαυμαστές της καλλιτέχνιδας, φιλότεχνοι, επισκέπτες όλων των ηλικιών, κ.ά. Οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη Ν. Στεργιοπούλου και να συνομιλήσουν μαζί της. Η ζωγράφος, παρουσιάζοντας το έργο της, είπε μεταξύ άλλων: "Ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται σε αρμονική ισορροπία, που μπορεί να συσχετισθεί με μια μελωδική σύνθεση. Από τη μιαν άκρη ως την άλλη το σύμπαν τραγουδά." Και κάποια στιγμή, η βραδιά γέμισε με τους ήχους των κρουστών του Γ. Φίλιππα, ο οποίος παρουσίασε το έργο "Rebonds-ανακλάσεις" του Ιάννη Ξενάκη.
   Η έκθεση είναι ενταγμένη στον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων του ΚΕΟ και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της έκθεσης, στο χώρο του ΚΕΟ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Νανά Στεργιοπούλου μιλάει για το έργο της:
"Aυτή η εργασία μου ξεκινάει από το 1995. Με το σκεπτικό ότι η ΜΟΝΑΔΑ χωρίζεται και διαφοροποιείται για να επιστρέψει ΟΙΚΟΙ, εκπονώ μια εκδοχή της ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ των 60 μοιρών. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργώ μια δομή που προσπερνά τον κυβισμό, γιατί στηρίζεται στον κύκλο ή τη σφαίρα. Αυτή τη δομή τη χρησιμοποιώ για να εμφανίσω διάφορες όψεις από τις πιο λεπτοφυείς έννοιες ως τις υλικές. Η διαδρομή από το 1 στο 3, εκφράζεται με δύο τρόπους στην έκθεση. Αρχικά, θεολογικά (πράγμα που έχει το χρονικώς πρότερον για μένα), μέσα από τρεις βυζαντινές εικόνες με θέμα την Τριάδα στην Παλαιά Διαθήκη, με τους τρεις αγγέλους στη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, σε τρεις διαφορετικές εποχές. Στη συνέχεια, φιλοσοφικά, με όλη αυτήν την εργασία μου πάνω στην δημιουργία μιας νέας δομής με την απόπειρα της τριχοτόμησης."

Και ο καθηγητής Στέλιος Λυδάκης σημειώνει για το έργο της ζωγράφου:
"... H ζωγράφος Νάνα Στεργιοπούλου, με έργο που αξιοποιεί μικροκοσμικές και μακροκοσμικές αντιλήψεις, οι οποίες αναφέρονται σε έναν κόσμο-κόσμημα, ερευνά τις αρμονικές συσχετίσεις των αριθμών, κυρίως όταν αυτοί μετουσιωθούν σε σχήματα, και αποκαλύπτει μια θαυμαστή, ρυθμική νομοτέλεια. Εισδύει στη δομή των φαινομένων και εντοπίζει το πλέγμα των συσχετισμών, και σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται αντιληπτό το πνεύμα που δομεί. ... Η Νάνα προσπαθεί να συλλάβει και να εκφράσει αυτό το Πνεύμα μέσω αρμονικών σχημάτων και χρωμάτων, δηλαδή μέσω συμβόλων, ερμηνεύοντας με το δικό της προσωπικό τρόπο το απόκρυφο βίωμα της πραγματικότητας. ... Η καμπύλη, ο κύκλος, είναι τα πρωταρχικά σχήματα. Η ανάπτυξη και παραλλαγή τους δημιουργούν τις αρμονικές δομές, που αποτελούν τις πρωταρχές κάθε Δημιουργίας. ... Η ζωγράφος φαίνεται να συμμετέχει με όλο της το είναι στην εκστασιακή κίνηση που υποθάλπεται παντού. ... Η ζωγραφική της Νάνας Στεργιοπούλου είναι σαν ένας χρησμός, που απορρέει από την μυστηριακή βίωση των πρωταρχών, δηλαδή των πρωτογενών αρχών στις οποίες βασίζεται το Σύμπαν ολόκληρο."